Vă rugăm să nu ezitați să contactați personalul nostru pentru orice întrebare generală sau medicală.
Parodontologie
Se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și prevenirea afecțiunilor parodontale. Aceste afecțiuni afectează țesuturile de suport ale dinților, cum ar fi gingiile, osul alveolar și ligamentele parodontale.
Boala parodontală, denumită popular parodontoza, este o afecțiune cronică de natură infecțioasă cauzată de microorganisme patologice specifice, care se cantonează la nivelul cavității orale. Aceasta afectează structurile care susțin dintele pe arcadă: gingia, ligamentul parodontal, cementul radicular și osul alveolar. Acas
Despre Parodontologie
Ce este boala parodontală?
Boala parodontală este una dintre cele mai răspândite patologii dentare la nivel global și poate fi recunoscută prin inflamarea și înroșirea structurilor moi care înconjoară dintele (gingia). În fazele mai avansate, aceste simptome sunt însoțite de retracția gingivală, modificari de poziție a dinților, durere în timpul masticației și chiar prin apariția mobilității dintelui pe arcadă ducând, în final, la pierderea acestuia.
Parodontologia reprezintă o ramură importantă a medicinei dentare. Aceasta se ocupă de afecțiunile gingivale și anume gingivita și parodontita. Mai exact, parodontologia este specializată în diagnosticarea și tratarea bolilor ce afectează gingia și țesuturile de susținere ale dintelui, atrăgând mereu atenția asupra a cât este de esențială o igienă dentară corectă.
Specialistul parodontolog va avea grijă să detecteze afecțiunile gingivale și pierderile osoase și să recomande un tratament adecvat în funcție de adâncimea pungilor parodontale și de complexitatea cazului.
Cauzele apariției afecțiunilor parodontale:
În cavitatea orală trăiesc numeroase bacterii. Acestea, împreună cu alte substanțe din alimentația zilnică realizează o peliculă lipicioasă care se depune pe dinți și care formează placa bacteriană. Principala cauză a apariției bolii parodontale o reprezintă o igienă dentară necorespunzătoare care favorizează acumularea de placă bacteriană în exces pe dinți și sub gingii.
De aceea, practicarea unei igiene dentare corecte la domiciliu în fiecare zi, dimineața și îndeosebi seara, timp de minim 3 minute și utilizarea mijloacelor auxiliare igienizarii precum ața dentară, periutele interdentare sau a irigatorului bucal reprezintă cea mai ușoară formă de menținere a sănătății dentare și parodontale.
Cu toate acestea, prin simplul periaj realizat acasă, nu putem îndepărta și tartrul, și anume partea din placa bacteriană care s-a mineralizat (întărit) și a rămas pe dinți și sub gingie. Tartrul poate fi curățat de pe dinți doar prin igienizarea profesională realizată în cabinetul medicului dentist, prin manoperele de detartraj și periaj profesional.
Se recomandă ca vizita la cabinet pentru ședința de profilaxie periodică să fie realizată o dată la fiecare 6 luni. Însă există particularități individuale, astfel că, există pacienți care necesită efectuarea acestor manopere chiar și mai devreme de 6 luni.
Tipuri de afecțiuni parodontale:
Gingivita: Este cea mai comună afecțiune parodontală și reprezintă inflamația gingiilor. Gingivita este cauzată în principal de acumularea de placa bacteriană și poate provoca sângerări gingivale, roșeață și umflături ale gingiilor.
Parodontita: Este o afecțiune mai severă decât gingivita și implică inflamația țesuturilor din jurul dinților, inclusiv osul de susținere. Parodontita poate duce la retragerea gingiilor, formarea de buzunare parodontale (spații între dinte și gingie), mobilitatea dinților și, în cele din urmă, pierderea dinților.
Abces parodontal: Este o infecție bacteriană acută care se formează într-un buzunar parodontal. Poate provoca durere, umflături și sensibilitate la nivelul gingiilor.
Boala parodontală necrozantă: Este o afecțiune rară, dar gravă, care afectează țesuturile parodontale și poate provoca necroză (moartea) a țesuturilor.
Gingivita ulcerativă necrotică acută: Este o formă gravă de gingivită caracterizată de ulcerări ale gingiilor și țesuturilor moi din jurul dinților.
Simptomatologia bolii parodontale:
Boala parodontală debutează cu un set de simptome, care trădează în primul rând aspectul gingiilor sănătoase. Ulterior, pe masură ce afecțiunea evoluează în profunzime, vor apărea modificări patologice și la nivelul structurilor osoase, de susținere a dinților.
Modificarile patologice intalnite cel mai frecvent sunt:
sângerarea gingivală, la periaj sau la folosirea aței dentare;
inflamarea gingiilor, cu sau fără dureri ușoare;
gingii tumefiate (umflate) și moi la palpare;
gingii de culoare roșu aprins sau rosu-violaceu;
gingii care sângerează ușor sau spontan;
retragerea gingiilor de pe suprafața dinților insotita de expunerea rădăcinii dinților;
respirație urât mirositoare (halitoză);
durere în timpul mestecării alimentelor;
disconfort la alimente foarte reci sau foarte calde;
migrarea dinților (deplasarea din locul obișnuit în mușcătură);
mobilitate dentară (dinții se mișcă în plan orizontal sau/și vertical);
secreții purulente între dinți și gingii.
Cum este stabilit diagnosticul?
Pentru stabilirea diagnosticului și a stadiului de evoluție al afecțiunii parodontale este necesară vizita la medicul stomatolog specialist în Parodontologie. Acesta va pune un diagnostic de certitudine în urma efectuării unor investigații, precum:
Parcurgerea istoricului medical împreună cu pacientul, a obiceiurilor vicioase (fumatul) și de igienă dentară zilnică, a tratamentelor dentare anterioare, a afecțiunilor generale etc.
Realizarea anumitor investigații sau analize de sânge necesare pentru completarea tabloului clinic.
Suntem aici pentru a răspunde întrebărilor tale
Pentru a obține mai multe informații, puteți să ne contactați folosind formularul de pe site sau la numărul de telefon afișat.
Este important de menționat că există cazuri de parodontopatie la copii, adolescenți și tineri, deși această afecțiune este mai comună la adulți. Factori precum predispoziția genetică, igiena orală deficitară, alimentația necorespunzătoare, istoricul medical și schimbările hormonale (în adolescență) pot contribui la dezvoltarea bolii parodontale la tineri. Astfel, parodontopatia cronică poate afecta viața copiilor și a tinerilor și necesită o intervenție stomatologică prioritară.
În cazul bolii parodontale, igiena orală adecvată este esențială și trebuie realizată zilnic. Controlul plăcii bacteriene prin igiena personală de la domiciliu poate preveni apariția parodontopatiei și constă în periajul dentar corect de două ori pe zi (câte 3-4 minute), igienizare interdentară (folosind periuță interdentară, ață dentară și duș sau irigator bucal), curățarea limbii cu instrumente dedicate (scraper sau capătul special al periuței de dinți) și utilizarea apei de gură. De asemenea, la îndrumarea medicului specialist, se pot folosi pasta de dinți și apa de gură potrivite pentru gingivite sau parodontite.
Durata tratamentului pentru boala parodontală variază în funcție de gravitatea afecțiunii și de răspunsul individual al pacientului la terapie. Medicul parodontolog va elabora un plan de tratament personalizat, care poate include etape nechirurgicale sau chirurgicale, în funcție de stadiul bolii. Progresul tratamentului va fi monitorizat prin controale periodice pentru a asigura succesul terapiei.
Oferim servicii de stomatologie generala, protetica dentara, chirurgie orala, implantologie, profilaxie si tratament endodontic pentru intreaga familie.
Zâmbetul tău reprezintă o investiție pentru toată viața și este foarte important ca alegerea făcută să fie cea mai potrivită pentru tine.
Vă recomandăm să consultați specialiștii Onudent pentru o consultație complexă, în urma căreia se va realiza un plan de tratament personalizat. Acest plan se va baza pe examinări clinice și radiologice, în funcție de caz, și poate include tratamente precum restaurări dentare, profilaxie dentară, ortodontie, endodontie etc. Pentru a vă asigura că beneficiați de tratamentul adecvat, vă recomandăm să vă adresați cât mai curând unui specialist Onudent, pentru o evaluare și o discuție despre soluțiile potrivite pentru starea dumneavoastră de sănătate bucală.
În curând va fi disponibilă lista de prețuri pentru departamentul Parodontologie.